maandag 5 augustus 2019

Soay-schapen


Bij een hobbyboer in polder Derde Bedijking liep op het erf een groep schapen. Klein van stuk en n.b. alle gehoornd. Krom, naar voren gedraaid. Verschillende kleuren, de meeste zwart of lichtgrijs. Ze hadden wel allemaal een groen merkje aan de hals, die worden dus ook al geregistreerd. Foto genomen. ( Foto's, genomen met m'n nieuwe compactcamera, vertoonden de laatste dagen allemaal in het midden onscherpte en een lichtere vlek. Zoeken, blijkt dat er wat zweet op de lens zit!! Met lensschoonmaakvloeistof van Vogelbescherming schoon gemaakt).
Ik heb op Google gezocht naar schapen met kromme horens: Er kwamen Soay- schapen uit. Een ras van de St.Kilda-archipel ten westen van de Hebriden in de Atlantische Oceaan. Sinds de eilandbewoners in 1933 werden verhuisd naar de vaste wal, is deze populatie verwilderd en houdt  goed  stand. Er zijn geen grote predatoren, die de groep benadelen. Geen wonder dat  allerlei biologen onderzoek doen naar het ontwikkelen van de natuurlijke selectie in deze populatie. De schapen hebben een haarvacht die geruid wordt, er wordt sinds de verwildering niet meer geschoren.
De schapen zijn vernoemd naar het eiland Soay ( spreek uit sóì) nog geen 4 km²  groot. Het ligt ten Noord-Westen van Hirta, het hoofdeiland. Leuke hobby.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten