dinsdag 13 augustus 2019

Drie macro's.

Vanochtend drie verschillende soorten nachtvlinders naast de schuurlamp. M'n camera snel omgebouwd, de tele zat er nog op, met de macro-lens en maar hopen dat ze niet waren vertrokken. Gelukkig, ze zaten er nog. Meerdere foto's genomen, de donkere ondergrond van de beits is niet zo handig.

De eerste is een oude bekende: een Gamma-uil. Te herkennen aan de witte Y-vormige veeg  midden op de voorvleugels. Op de foto is niet te zien dat bij deze familie, Autographa, in rust de vleugels dakvormig omhoog gehouden worden.
Het is een nachtvlinder maar overdag vliegt hij ook.
Het is een heel gewone trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied.
Wat je gewoon noemt.

De kleinste zat wat verder van de lamp. Aan de vorm te zien is het een uil, dus de uilen doorgebladerd. Continue lettend op de witte vlek in een zwart vierkantje. En jawel , uiteindelijk snel gevonden: het is een Zwarte-C-uil. De C is zwart en is een beetje hoekig gelegen rond de lichte vlek.
Deze soort foerageert alleen 's nachts , en verbergt zich overdag dichtbij de grond. Komt algemeen voor.


De derde en grootste leverde de meeste problemen op om te determineren, hij was erg afgevlogen ( op de foto niet te zien). De hulp ingeroepen van Obsidentify van waarneming.nl :  Ik dacht aan een spanner, maar welke? Het bleek een andere familie te zijn, deze hoort bij  de donsvlinders. Het is een Plakker. De mannetjes hebben sterk geveerde antennen, op de foto duidelijk te zien. Vandaar deze foto afgebeeld. Hierop is ook een stukje van de voorvleugel te zien, in gezonde toestand ziet het hele beest er zo uit. Deze had een bijna kale rechtervoorvleugel, afgevlogen dus. Dit is een mannetje , het vrouwtje is behoorlijk wit.
Een antenne dient om geuren waar te nemen. Geuren spelen een belangrijke rol in het voortplantingsleven van insekten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten