vrijdag 16 augustus 2019

Lopend buffet met Cydalima perspectalis


Het lopend buffet is geopend, onze Kauwen zijn opportunisten ( volgens Groene Boekje 2 pp's en 1 n). Ze eten wat hen goed lijkt en wat toevallig ook voedt. Ze zijn niet  weg te slaan uit de Buxusheg van de overburen. Die zijn op vakantie en hen wacht een verrassing: de Buxusmot ( Cydalima perspectalis) heeft ook bij hen de eitjes gedeponeerd. In de bijna drie weken dat ze nu weg zijn, zijn de rupsen geboren. Overal, vooral in de onderste, nu bruine,  gedeeltes, doen de rupsen hun werk: eten , opvetten zodat ze een weldoorvoede pop kunnen vormen. Overal in het dorp zie je bruine Buxussen, die gaan er allemaal aan. Dat wordt struiken planten die de Buxusmotrupsen  niet lusten. Maar misschien is er dan wel weer een ander vlindertje dat de plant ruïneert.
Kauwen zijn altijd op zoek naar voedsel en hebben onlangs de rupsen van de B.mot ontdekt. Vandaar dat ze regelmatig alle Buxussen in de buurt afstruinen. Na verstoring komen ze gehaast terug want een lekkere vette rups laten ze niet zomaar zitten.

Goed weekeinde.


1 opmerking:

  1. Nou, dat is toch een prima oplossing tegen die Buxusmotrups (voor de mensen die dan per se een buxus willen hebben), veel beter dan gif spuiten. En Kauwen zijn hier genoeg dus laat maar lekker eten :-).

    BeantwoordenVerwijderen