maandag 1 april 2019

Broedende bermkievit


Vanmiddag even het mooie weer in, vanochtend waren we   bij de Heilige Anthonius voor wat medisch gedoe. Daarna  het weiland in, van mezelf, kijken naar wat er gebeurt met de weidevogels. De Grutto's zijn bezig hun territoria te vestigen en hun eieren komen eraan. Ondertussen moeten we niet de Tureluren en de Scholeksters vergeten. De Tureluurs gaan stiekem hun gang en zijn in het verborgene bezig met hun nest. De Scholeksters hebben ook al hun plek bepaald , maar dat kan nog wel even duren voordat ze hun nest afmaken en een ei gaan leggen.
Op de foto een broedende Kievit in de berm van het plasdras. Vanaf de weg zie je de drie niet zitten, vanuit de weilanden wel. Hier een foto van grote afstand genomen. Ik was zover weg dat de Kievit rustig doorging met broeden.
De neststokken zijn er voor de boer. Bij werkzaamheden oppassen. Er zit drie meter tussen de stok en het nest. Ik heb nog nooit geconstateerd dat een Kraai of iets dergelijks op het spoor van een nest gebracht werd door een neststok. De voorste stok staat op een weiland dichterbij. Het gras is hier al veel langer dan de planten in de berm zodat je deze Kievit niet meer ziet zitten.
Vandaag ook eerste waarnemingen : ik zag een Boerenzwaluw en een mannetje Bruine Kiekendief. Kiekendieven zijn vaste bewoners van Demmerik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten