woensdag 3 april 2019

Ganzeneieren 2


Onvoorstelbaar dat de Grauwe Gans bijna was uitgestorven in ons land. Men keerde het tij door ze uit te zetten o.a. in de Oostvaarders Plassen.  Dat is uitstekend gelukt gezien het aantal dat nu grote delen van ons land kaalvreet en onderschijt. Ook hebben ze er voor gezorgd dat de Oostvaarders Plassen er uit zien zoals ze er nu bij liggen. Jong riet werd opgevreten door de ganzen en zo ontstond een fraai natuurgebied. Wel mooi natuurlijk, maar hier in het Groene Hart is het een plaag. Gelukkig worden ze behoorlijk aangepakt met allerlei maatregelen. Vergassen is in de provincie Utrecht door de rechter verboden. Dus probeert men het op een andere, wel toegestane, manier o.a. eieren schudden, eieren volsmeren met plantaardige olie waardoor het embryo stikt, een gaatje prikken in de eischaal. Of de jacht nog is toegestaan , ik denk het wel onder strikte voorwaarden.
Zaterdag werden in het reservaat langs de Ter Aase Zuwe de eieren van de Grauwe Gans aangeprikt. Met vier "brommers", zie foto, werden de slootkanten gecontroleerd. Ruim 300 eieren zijn geprikt ( med. collega Flip). De gevonden eieren worden geprikt, de inhoud wordt geroerd en het ei teruggelegd. Vaak gaan de ganzen verder met broeden, maar tevergeefs. Door het roeren is het prille embryo beschadigd en sterft af. Bij elk legsel dat zo behandeld wordt, worden 1 of 2 eieren niet behandeld zodat de de ouders toch nog enkele jongen kunnen verzorgen. Anders beginnen ze opnieuw met nestbouw en het leggen van eieren.
Collega-vogelaars Flip en Tijs hebben gereageerd op m'n logje van gister: ook zij denken aan een Vos, misschien een Bunzing ? (Tijs). Ik heb de Veldgids Diersporen van Annemarie van Diepenbeek ( aanbevolen!!) erbij gepakt, zij beschrijft dat Bunzingen een venster bijten in de schaal en de gekraakte eieren nuttigen in beschutte eetplaatsjes ( "Frietkot" voor dieren . Sn.) Hier liggen vaak meerdere schalen. Vooralsnog houd ik het op een Vos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten