dinsdag 23 april 2019

Voordelen natuurvriendelijke oevers


Alleen op de wereld? Het lijkt er wel op, maar broertjes en/of zusjes zitten in de buurt, nauwkeurig in  het oog gehouden door ma. Ze geeft aan met bepaalde geluiden of de kust veilig is of niet. Ze staan al op eigen benen en moeten zelf de vliegjes, mugjes, vlindertjes en rupsjes te pakken zien te krijgen. Jonge Kieviten, wit achterhoofd, worden niet gevoerd. Jonge Scholeksters wel.
Het lange gras beschermd ze wel tegen boos volk maar dit  gras is moeilijk om door te komen. Graag zitten ze dan ook op  de afgeschoven natuurvriendelijke oevers. Hier en daar weinig tot geen plantengroei en door het water ernaast veel insecten. ( zie archieffoto hieronder). Er lopen twee jonge Kievitkuikens. Water en voedsel genoeg.


Verder vandaag wat nesten gecontroleerd: ik heb nu drie Kieviten uit (te zien aan de schilvertjes onderin het nest), drie Grutto's broeden nog , evenals de Tureluur. De Slobeend met rust gelaten, Slobeenden zijn erg gevoelig voor verstoring. Ik heb nog een tweede Tureluur gevonden, niet het nest maar de paar vierkante meter waar ze omhoog kwam. De komende dagen gaan we bezig met de percelen 4,5 en 6. Gijs gaat volgende week maaien. Ik hoop ze, als er nog meer nesten zijn, te vinden, anders worden ze uitgemaaid. Als er jongen zijn dan wordt het werken met vlaggen, om ze van de percelen weg te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten