vrijdag 12 april 2019

Paarse en Witte Dovenetel


Bloei, zo langzamerhand overal. Ook in de weilanden bloeit het, de Pinksterbloemen in nog bescheiden mate, hier en daar een Paardebloem, in de slootkanten Dotterbloemen, maar vooral Paarse Dovenetels  met hier en daar een pluk Witte Dovenetels.  Vooral Paarse, hele weilanden, zijn er mee bedekt. Lang niet alle weilanden. Een gevolg van bemesting?
De Paarse is een een/tweejarige plant, de Witte is een overjarige plant.  Als kind trokken we de witte bloempjes van de plant en zogen het bloempje uit. Meestal was er in de verte een zoete smaak. Suiker! Nectar of honing! Wisten wij veel over het omzetten van nectar in honing in de honingmaag van nectar drinkende insecten. Beide hebben de planten een medisch verleden in de volksgeneeskunst.

Weidevogels.
 Vanmiddag m'n tweede Grutto gevonden, met één ei. Ik zag  vanuit de auto met de telescoop de Grutto even rommelen bij het nest. Gepeild en vrij snel gevonden. De koeien komen daar pas over een maand, tegen die tijd spant Gijs een schrikdraadje en houdt daarmee de koeien op afstand.

Goed weekeinde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten