donderdag 26 juli 2018

Vreemde broedplaatsen Scholeksters.


Vandaag in Nature Today een artikeltje over de broedplaatsen van Scholeksters op platte daken. In Zuid-Holland heeft 8% van de broedende Scholeksters dat gedaan op platte daken van fabriekshallen en flatgebouwen. Het gaat om plm. 350 broedgevallen. Ook in de rest van Nederland is het een bekend verschijnsel geworden: alarmerende Scholeksters die vanuit een plantsoen, weiland of groenstrook omhoog vliegen naar de rand van een hoog gebouw waar op de rand een jong wacht om gevoerd te worden. De Scholekster is de enige weidevogel die zijn jongen voert. Zo zat er jaren lang een Scholekster op het dak van het Veenlandencollege, Mijdrecht, te broeden, boven onze biologie- en  natuurkundelokalen. Ze wisten enkele malen de examens te verstoren door tegen de glazen van de examenzaal te vliegen, ze dachten dat hun spiegelbeelden concurrenten waren. Ook Knotwilgen zijn een geliefde plek voor deze soort om te broeden. Zo kreeg  ik een aantal jaren terug van een weidevogelvrijwilligster uit Kockengen een serie foto's over deze broedplek.


Van Nature Today ontvang je elke dag via je mail één of meer berichtjes over een onderwerp uit de natuur dat zich afspeelt of zich heeft afgespeeld. Ruim 17.000 lezers gingen je voor. De moeite waard en het is gratis. Er zijn dagen dat er niks voor je bijzit, maar je blijft op de hoogte wat de aandacht heeft in natuurminnend Nederland. Aanbevolen.

1 opmerking:

  1. Leuk! Op de brede school in uithoorn zat ook vaak een scholekster te broeden. Dit jaar heb ik hem niet gezien. Ook in de Meerwijk broede een paartje op een van de huizen met een plat dak

    BeantwoordenVerwijderen