vrijdag 13 juli 2018

Ganzen in de zomer.

Wat we verliezen aan weidevogels krijgen we wat aantallen betreft terug in de vorm van ganzen. Steeds meer soorten blijven hier hangen om te broeden. Waren het tot voor kort (plm. 20 jaar) Grauwe Ganzen die in grotere aantallen voorkwamen, de laatste jaren krijgen we her  en der in het land vestigingen van Kolganzen en Brandganzen, dat zijn eigenlijk winterganzen. En dan gaat het nu al om enkele duizenden broedparen verdeeld over enkele grotere populaties en enkele kleinere. Zo zit er een populatie Nijlganzen in Artis. Golfbanen hebben meestal een vijver met daarom heen bosschages, uiterst geschikt.
Tijs v.d. B. nodigde me uit om vanmorgen mee te gaan naar de Golfbaan in Haarzuilens om een kleine groep Brandganzen te vangen en daarna te ringen. Ganzen poepen nogal en als je dan een balletje wil slaan, sta je in de keutels van ganzen. Het was hier en daar schrikbarend. De golfers waren blij met onze vangst en wij waren blij met de mogelijkheid de ganzen te ringen met een metalen ring en twee gekleurde pootringen.
Er werd door "ingevlogen" medewerkers van Natuurmonumenten een net gespannen met een koraal, een soort fuik, waarin de ganzen opgesloten zouden raken zodat ze meegenomen konden worden.
Een Vogelringgroep hielp mee met de vogels het net in te drijven. Omstreeks deze tijd ruien ze de slagpennen en kunnen dan een poosje niet vliegen.
         
Heel rustig kwamen de vogels in het net terecht en werden ze in de fuik opgesloten. Ook werd een bootje ingezet. De vogels in een jutezak en toen naar de Haarrijnse Plas om ze te ringen en weer los te laten.
Verschillende vogels bleken al geringd te zijn en werden dus afgelezen. Nieuwe vogels kregen twee gekleurde pootringen met een code en een metalen ring. Verder werd van elke vogel het gewicht genoteerd, de lengte van het onderbeen en de lengte van de kop gemeten en werden ze gesext, is het een ♂ of een♀ ?
Ze werden in een lage tent bewaard totdat alle vogels klaar waren. Toen gelijktijdig alle openingen open en kon de hele groep weer het water in. Over een paar weken kunnen ze weer vliegen en kunnen we ze overal in de polders weer tegenkomen.



Goed weekeinde.

P.S. Hebben jullie ook zo weinig vlinders in de tuin? De Vlinderstruik bloeit volop, maar nauwelijks vlinders.

1 opmerking:

  1. Gezocht en je blog gevonden
    https://bo629hr.blogspot.com/2018/07/op-de-green.html
    Ook een blogje over deze ganzen
    met groeten Huib de Rooij

    BeantwoordenVerwijderen