donderdag 19 juli 2018

Macro-vlinder of micro-vlinder?


Wie het weet mag het zeggen. Is het een spanner of een uil? Dààr kom ik niet eens uit. Laat staan een soortnaam. Maar weer eens het Nachtvlinderboek ( een macro-boek) doorgespit. Of is het toch een micro-vlindertje? Bij de spanners heeft een Oranje Berkenspanner en een Zuringspanner dezelfde kleuren maar op een andere plek. Het vlindertje zat op Kattenkruid en de Vvl. ( lengte voorvleugel) was plm. 10 mm.
Na dit gejeremieer ook de op de website van de micro's gekeken ( www.microvlinders.nl), je weet maar nooit. In het menu links staat "Vlinder identificeren" , aangeklikt, en dan kom je op een determinatie-tabel. Grotendeels ingevuld en zie daar een hele rij micro's: mijn vlindertje staat erbij !! Het is een Muntvlinder, algemeen voorkomend met als mogelijke waardplant Kattenkruid. Zoekt en gij zult vinden. Hoe het beestje aan de naam komt wordt niet vermeld.

P.S. Het is nog steeds armoede op de Vlinderstruik, bijna alleen maar Hommels, Bijen en Zweefvliegen en nu en dan een Groot Koolwitje, een Dagpauwoog en een Atalanta. Cees Willemsen meldt vanaf z'n vakantieadres in Midden-Duitsland grotere aantallen. Zou de warmte een rol spelen, is het hier warmer?

1 opmerking:

  1. Leuk die hebben wij op de tijm. En inderdaad verder weinig vliegende beestjes in de tuin. Vlinderstruik is ook helemaal uitgebloeid. Las de tip van de vlinderstichting om de dode bloemen er uit te knippen zodat er nieuwe komen....

    BeantwoordenVerwijderen