maandag 9 juli 2018

Reactie Ad op Gierzwaluwen.

Ad van Uchelen reageerde direct: hij moest me teleurstellen, het was geen broedgeval maar een verschijnsel dat meestal half juli plaats vindt, namelijk het zoeken van een nieuwe broedplaats voor bijvoorbeeld jonge 3-jarige vogels die, na drie jaar alleen maar gevlogen te hebben, een plaats zoeken om volgend jaar te kunnen nestelen en broeden. Ook kan er een vogel bij zitten waarvan het broedsel is mislukt door de o.a. hitte onder de dakpannen. Nu met dit weer best mogelijk. Als ze een geschikte plaats vinden, gaan ze naar binnen om te verkennen en een partner naar binnen te lokken. Dit alles voor volgend jaar.
Misschien kunnen we in overleg met de bewoners de zwaluwen een handje helpen door een kast op te hangen.
Op het Veenlandencollege en op Vlinderbos, waar mijn vrouw en ik hebben gewerkt en onze kleindochter nu zit( Vl.b), zijn neststenen ingemetseld, maar we kunnen ons niet herinneren dat erin gebroed werd.
Ad bedankt, en ik verwijs nog een keer naar You Tube voor de fraaie beelden van Ad's broedende gierzwaluwen.

1 opmerking:

  1. Overzichtelijk en duidelijk geplaatst Gerrit.
    Onbegrijpelijk, dat de gierzwaluwstenen Veenlanden College nooit zijn gevonden.
    Evenals de nieuw geplaatste vervangende nestgelegenheid in de Dorpsstraat aan de muur van schoenenwinkel Smit. De nieuw geplaatste nestpannen op het dak van Restaurant De Schans in Vinkeveen worden al een aantal jaren genegeerd. Bijzondere en tegelijk rare vogels die gierzwaluwen !

    BeantwoordenVerwijderen