woensdag 2 oktober 2019

Trektellen

Momenteel zijn duizenden vogels onderweg naar betere oorden, vogeltrek noemen we dat. Veel soorten trekken 's nachts, andere vooral 's morgens vroeg. Op meerdere plaatsen in ons land zijn officiĆ«le trektelposten, waar zeer regelmatig de passerende vogels worden geteld. Kijk maar eens op trektellen.nl  , op Home staan de verschillende landen, als je Nederland aanklikt krijg je een hele rij met telposten.  Een post hier in de buurt is bijvoorbeeld De Horde bij Lopik. Daar hadden ze vanochtend o.a. 1588 Gaaien ( zie kopfoto). Een andere telpost in de buurt is de Vijfhoek bij Diemen. Enorme aantallen vandaag.
Zaterdag 5 oktober is de Euro Birdwatch-telling. Ik neem aan dat de telplaatsen op de website van Vogelbescherming staan. Onze IVN Vogelwerkgroep telde vroeger ook, meestal in de Waverhoek. Of ze zaterdag ook tellen is me niet duidelijk. Ik heb geen aankondiging gezien, jammer.
Zelf ging ik omstreeks deze tijd vaak naar de Demmerikse Kade ( stuk voorbij de oude spoorweg), waar enorme aantallen gehaast overvlogen , alsof ze de laatste trein moesten halen. Allemaal uit het Noordoosten, hoogstwaarschijnlijk gestuwd door de Oostvaardersdijk in onze richting.
Op Nature Today staat een artikel over de massale trek met een foto van trekkende Brandganzen. Die zijn er nog niet in deze hoeveelheden, de grote bulk ganzen is nog onderweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten