dinsdag 8 oktober 2019

Een uil, maar welke?


Obsidentify van waarneming.nl wil me laten geloven dat dit de Gemarmerde Oogspanner is, een nachtvlinder. Als je dan de naam aanklikt en een foto bekijkt vraag je je af of er ooit een juiste determinatie uit deze computer rolt. Nee dus.
Dat het een nachtvlinder is klopt, maar deze macro, die vanochtend naast de schuurlamp zat, is beslist geen spanner maar een uil, een grote familie van nachtvlinders. Van opzij zie je wat omhoog steken, typisch voor een uil, we noemen dat een kuifje.
Dit is een Agaatvlinder( dus niet de familienaam uil gebruikt ??), een wat bleek uitgevallen exemplaar. Misschien was het flitslicht wat te sterk, maar er kunnen kleurverschuivingen optreden, vooral bij oudere uilen.
In oktober vliegt de tweede generatie rond, soms worden ze ook in de wintermaanden waargenomen.Hij overwintert als rups of als pop, ondanks de kou gaat de rups  gewoon door met foerageren.
Het is een algemeen voorkomende soort.

P.S. De broedende Houtduif heeft de strijd met de Eksters verloren. Ik heb de hele dag al geen Houtduif gezien. De rand van het nest staat wat omhoog, verdacht.
Ik zag een Ekster  regelmatig de bewuste boom invliegen.Eksters vind ik mooie vogels, maar het zijn rotzakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten