vrijdag 15 maart 2019

De rovers zijn er weer.


 Samen met de Buizerd straks onze ergste predator voor de weidevogels, de Kleine Mantelmeeuw. Ik heb er al weer een paar gezien, ook in deze koude maanden. Ze verdwijnen niet allemaal zuidwaarts. Bovendien krijgen we ook uit het noorden Kleine Mantelmeeuwen die hier overwinteren, zoals zoveel soorten.
Sinds een tiental jaren is het een broedvogel van het reservaat in Demmerik geworden, waarschijnlijk een uitbreiding van de kolonie meeuwen bij verkeersplein Holendrecht. Ze vreten van alles, maar in de tijd van jonge weidevogels staan die ook op het menu. Systematisch worden sloten en weilanden afgevlogen en regelmatig zie je een Mantelmeeuw naar beneden duiken om een visje te slaan die net onder het oppervlak zwemt, maar ook jonge Meerkoeten en Waterhoentjes zijn niet veilig. Evenzo de kuikens van Kievit, Grutto, Tureluur en Scholekster.
In Demmerik zijn enkele kolonies Zwarte Sterns op vlotjes die zo langzamerhand niet meer veilig zijn. Ik had een aantal jaren geleden een kolonie in de Putakker tussen de oude spoorbaan en het gemaal met zo'n 30 jongen. In één nacht of ochtend zijn ze op één na gesneuveld. Hoewel er Vossen in Demmerik rondzwerven is het vrij zeker de Kleine Mantelmeeuw geweest die de slachting aanrichtte. Een Vos lukt dat in één nacht nooit. De Putakker was altijd sterk begroeid met Waterlelie en Gele Plomp. Prachtige schuilplaatsen voor jonge Zwarte Sterns. Helaas niet goed genoeg voor de Kleine Mantelmeeuw.

Goed weekeinde, met wat minder regen hoop ik. Ik moet nodig weer de wei in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten