zaterdag 27 mei 2023

Miskleur?


 Er komt eindelijk schot in  mijn laatste broedsel. De eieren van de Kievit, die in  het Veldzuring-veld broedt,  bleken een miniscuul gaatje in de eischaal te hebben. Wit gekleurd door het eivlies. Gelukkig. De jonge Kieviten boren met hun eitand in de schaal om uiteindelijk de schaal kapot te kunnen maken. En zo ter wereld te komen. Dat wordt wel opschieten voor ze, op 1 juni wordt dit weiland met laat maaibeheer gemaaid. Ik heb met de boer afgesproken om woensdag vlaggen te zetten in de hoop dat de ouder-vogels de jongen 's nachts meenemen naar een ander veld. Door het geritsel van de plastic-zakken "jagen" we ze naar een weiland waar ze makkelijker uit de voeten kunnen. En beschermen we ze tegen de maaimachines.

Ze zullen niet de eersten zijn die een gemaaid veld opzoeken: ik telde op twee gemaaide percelen 2 jonge Grutto's en twee jonge Kieviten. Verder zaten in het overgebleven gras langs de slootrand, die  met de eerste snee  niet afgemaaid wordt om de zeldzamere bermplanten sparen, een paar jonge Tureluurs. Afgaand op het gedrag van de oude.

Bij een gemaaid weiland werd mijn aandacht getrokken door een flets-bleke vogel ter grootte van een Grutto, De kleuren klopten niet. Thuis op de foto bleek het inderdaad een Grutto te zijn, volwassen, de jongen zijn  nog niet zo groot. Welke afwijking dit is? Het is geen albinisme, dan is de vogel helemaal wit en !! rode ogen. Het is ook geen leucisme, met gedeeltelijk wit of geheel wit maar met gewone ogen, ook geen melanisme met een teveel aan donkere pigmenten . Dat geeft een donkerder verenkleed. M.i. is het een mutatie veroorzaakt ook door een genetische afwijking. Bepaalde pigmenten ontbreken.  Wil je je verdiepen in deze materie? Er zijn genoeg websites die over de pigmentering van dieren gaan, maar weet wat je begint.                                                                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten