woensdag 17 mei 2023

Eet smakelijk!


 Een Grauwe Schildwants zat in de Gele Kornoelje smakelijk te eten van een vogelpoepje. Het poepje werd gepleegd in de Lijsterbes erboven. Waarschijnlijk afkomstig van de Huismussen, die de boom als aan- en afvliegplek gebruiken voor hun kolonie bij mij onder de dakpannen.

Je kon aan de bewegingen van het kopje en tasters en de voorste pootjes zien dat íe aan het eten was, tenminste dat neem ik aan. Wat zou een wants anders doen op zo'n poepje? 
Vogelpoep bestaat meestal uit een wit gedeelte ( is urinezuur) en een donker/zwart gedeelte . Dit is een overblijfsel van het voedsel, vooral plantaardig voedsel. Urinezuur is slecht oplosbaar in water zodat dat als urinezuur wordt uitgescheiden. Vogels moeten zuinig zijn met hun water. Ureum van zoogdieren is wel oplosbaar in water vandaar dat wij regelmatig plassen om het ureum kwijt te raken. Waarvoor onze Grauwe Schildwants zich tegoed doet aan de urinezuur in een vogelpoepje , je zou denken aan zouten maar urinezuur is een zuur. Ik blijf dus zoekende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten