dinsdag 21 maart 2023

In de groep vliegen van vogels.


 Veel vogelsoorten houden gezamenlijke vliegoefeningen, op dit filmpje jakkeren Grutto's heen en weer over het plasdras. Zonder zichtbare bedoelingen. gewoon lekker  knallen. Ze komen drie keer voorbij, maar dat komt omdat het filmpje vol was. In het echt kunnen de Grutto's dat minuten lang volhouden. En is plotseling afgelopen net zo snel als dat het samenvliegen begonnen is. Ze doen dit voor de sociale binding, ze worden niet aangevallen door een roofvogel, ze vliegen gewoon omdat ze het in de groep leuk vinden. 


Zwarte Sterns hebben ook een sociale vlucht. Als ze verstoord worden bij de nestbouw en het broeden komen ze allemaal omhoog en dan plotseling vliegen ze als in een spiraal draaiend omhoog, luid roepend. (zie foto hieronder). Vaak tientallen meters hoog  om dan plotseling stil naar beneden te zwieren en door te gaan met hun nest.


Wie kent niet de Spreeuwenwolken in het najaar. Vaak duizenden Spreeuwen voeren een ballet op met draaien en zwieren.  En er vinden geen botsingen plaats. Dat komt , blijkt uit onderzoek, dat ze de Spreeuwen  om zich heen bij het vliegen in de gaten houden. Kauwtjes gaan vaak voor het slapen gaan in grote groepen rondvliegen. Sociale binding. 

Ganzen, Aalscholvers en Kraanvogels trekken in V-vorm . In deze vorm hebben ze voordeel van de slipstream die door de voorgaande vogel wordt opgewekt. Ze wisselen regelmatig.

Duiven vliegen in de groep op weg naar de duiventil. Ze worden door magnetische velden in de juiste richting gezet.

En zo zullen er meer voorbeelden zijn van groepswerk.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten