woensdag 22 februari 2023

Brandganzen

 Toen ik in de zestiger jaren van de vorige eeuw begon met vogelen was een klein poldertje, de Bantpolder ten noorden van Anjum (Friesland) , bij iedere vogelaar bekend door het overwinteren van de hele wereldpopulatie Brandganzen. Alleen daar waren ze. En foerageerden ook wat aan de Friese kant  van de Lauwerszee, toen nog niet afgedamd. De Brandgans was een arctische broedvogel van Nova Zembla, Spitsbergen en Groenland. 


Met de Vogelwerkgroep van de jeugdbond hebben we toen in opdracht van het toenmalige RIVON ( Rijksinstituut voor Veldbiologisch Onderzoek)  planten uitgestoken die als voedsel  dienden voor de Brandganzen. Dat wilde deze instantie weten. We  verbleven in een keet van Rijkswaterstaat in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Er lag sneeuw dus was het hartstikke koud. Vooral 's nachts. 

In de 70er jaren groeide de populatie in Rusland enorm, via de Baltische staten werd naar Skandinavie (Gotland) uitgebreid en op een gegeven ogenblik werd ook gebroed in Nederland ( 1982) . Vooral in de Delta van Zeeland. In 2012 werd de populatie in geheel Nederland geschat op plm. 20.000 paren. Ook werd er gebroed in Noord-Holland en vonden er uitbreidingen plaats in Groningen, Overijssel en Brabant. 

Wintergasten: Er komen in de winter nog steeds geweldig grote groepen uit het Noorden, men schat de aantallen op plm. 800.000. Ook wordt er weer overwinterd in Friesland  ( Lauwersmeer, Workumerwaard)  Hier in de Ronde Venen, waren nauwelijks Brandganzen, je hoorde en zag ze overtrekken richting Delta. Welke winter het is geweest weet ik niet meer maar Friesland raakte op een  gegeven ogenblik dichtgesneeuwd. Alle Brandganzen daar gingen richting Delta. Bij het passeren van de het Groene Hart bleven er groepen hangen, sindsdien hebben we hier elke winter ook een kleine populatie Brandganzen. 




Gister zaten de Kolganzen op mijn weidevogelgebied in polder Demmerik, niet zover van de Ter Aase Zuwe. Ondanks de nevel toch goed afleesbaar: T4G en IL1 ( Hoofdletter I, hoofdletter L en cijfer 1). De eerste is twee weken geleden geringd in Heerewaarden en nu hier, van de andere gans zijn nog geen ringgevens ingevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten