dinsdag 27 december 2022

Hazen en Kollen


 Hoewel het barst van de winterganzen, vanmiddag bij de Gagelweg  minstens 3000 Kolganzen, 350 Grauwe Ganzen en 50 Brandganzen, is voor andere weilandbewoners de voortplantingstijd al weer aangebroken. Rond de kortste dag beginnen de Hazen aan de rammeltijd. Weliswaar nog niet al te uitbundig, maar ik heb al meerdere paren achter elkaar door het weiland zien razen. Mannetjes proberen nu al een wijfje te "versieren" , maar worden meestal door de wijfjes op afstand gehouden. Mannetjes proberen indruk te maken door te boksen, met de poten tegen het vrouwtje en eigen lichaam te slaan. De bokspartijen worden steeds heftiger om straks in het voorjaar in grotere groepen met mannetjes en vrouwtjes en een aantal meelopers nog meer  te keer te gaan.


Bij de Kolganzen, langs de Gagelweg, twee halsringen afgelezen, met geduld, want een gans met een halsring valt in de rijen dik grazende vogels moeilijk op. Op de foto AN4zwart. Geringd op 21-12-2014 geringd in weer Maren Kessel, dat ligt in de buurt waar de Maas en de Waal elkaar bijna raken. Veel afgelezen in Duitsland ( Nordrhein Westfalen, Niedersachsen en Brandenburg.) Ook in ons Friesland. Op 15 maart 2022, in Polen op weg naar de broedgebieden in Noord-Rusland. Vorige week bij Kockengen en nu hier. Zie foto.

Gister had ik Y4A in Molenland, nu zwierf hij hier. Gebeurt niet zo vaak dat je dezelfde gans de volgende dag weer ziet,




Geen opmerkingen:

Een reactie posten