donderdag 1 maart 2018

Kouwe poten?


Vorige week een logje met eenden op het ijs, deze week Blauwe Reigers en een Grote Zilverreiger met hun poten in water rond het vriespunt en op de foto Kolganzen (eergister in Molenland) ,ook op het ijs. Kan dat? Krijgen ze geen bevroren poten zoals bergbeklimmers en Elfstedentochtrijders?

Ja, dat kan dus. Nee, ze krijgen geen bevriezingsverschijnselen, alhoewel.... de dierenambulance moet toch wel eens een vastgevroren eend of zwaan uit het ijs bikken. Die heeft niet goed opgelet. De bloedsomloop in de poten van de meeste watervogels, die hier in de winter  verblijven,  is zo gebouwd dat er geen bevriezing  plaaatsvindt. In de eerste plaats zitten er nauwelijks spieren in de poot, die zitten hoger, maar wel pezen, die niet zo gevoelig zijn voor lage temperaturen.  De ader en de slagader zitten vertakt om elkaar heen zodat de slagader wat warmte afgeeft aan de ader en de ader kou afgeeft aan de slagader. Een warmtewissel-systeem dus.
Wat me wel altijd opvalt bij ganzen: zodra er sneeuw ligt gaan ze zitten en trekken de poten in, zodat deze beschermd worden door de veren. Ze foerageren dan zittend. Dit gedrag kan ik niet verklaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten