woensdag 22 januari 2020

Vuurwerk en Rietganzen.

Mensen, katten en honden hebben de nodige porties vuurwerk weer verwerkt. De hysterie, overigens terecht, rond het vuurwerk luwt zo langzamerhand .  Gelukkig. Nu maar hopen dat er eindelijk eens koppen met spijkers geslagen worden. De diergroep die eigenlijk nooit genoemd wordt in de discussie zijn de vogels. Ik ben maar één keer het woord vogels in de kranten tegen gekomen.
Bekend is dat vogels massaal om 24.05 uur het luchtruim kiezen als het gedonder begint. Ik heb daar al eens uitgebreid over geschreven met kaartjes erbij. Kaartjes die de Weerradar van De Bilt had waargenomen. Ze worden vooral gevuld met grote zwermen eenden en ganzen. Zie logje 1 jan. 2015.

In de nieuwsbrief "Nieuws uit de velden" van Jan Kramer uit Leeuwarden kom ik nog enkele voorbeelden tegen die de paniek bij , in dit geval, Toendrarietganzen laten zien.


Veel vogelsoorten worden geringd met een metalen of plastic ring(en)  aan de poot, aan de hals en soms  als een tag aan de vleugel ( kiekendieven). Daarbij worden bij een aantal ook nog zendertjes op de rug geplakt. Deze zendertjes verzamelen over de verblijfplaats data, die uitgelezen kunnen worden. Zo heeft men bij bijvoorbeeld Toendra-rietganzen zendertjes geplaatst plus een witte halsring.
Rietgans 459wit verblijft meestal bij Milsbeek, Noord-Limburg, maar op oudejaarsavond werd het geknal haar teveel en vertrok ze naar het noorden in Drenthe, vandaar naar Noord-Holland en toen naar de Oostvaardersplassen. Hier kwam ze de eerste dagen van januari tot rust en kwam ze op 4 januari weer aan bij Milsbeek. Zie foto boven.


Toendra-rietgans 499wit ( zie foto boven) verbleef bij Bergen Noord-Limburg, vertrekt op Oudejaarsavond om 19.15 naar het oorden bij Huissen. Vandaar gaat ze pal westwaarts en is om 22.45 bij Burgh-Haamstede. Ze gaat over de Noordzee naar het zuiden, richting Engeland. Maar plotseling gaat ze pal de andere kant op naar het noorden. Om 3.15 uur is ze 40 km. uit de kust bij Scheveningen. Twee dagen later zit ze op een zandplaat in het Haringvliet bij Hellevoetsluis.
De paarse stipjes zijn data van de plaats, tussen elk stipje verloopt een bepaalde tijd. Je kunt aan de stipjes op de Noordzee zien dat ze vermoeid raakt, de stipjes staan dichter bij elkaar.
Een geweldige vinding om zo de vogels te volgen, maar dit is ook weer een bewijs dat vuurwerk energie vreet van de vogel, en de rest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten