dinsdag 7 januari 2020

De voorlente is begonnen.


In het gemeenteplantsoen bij ons achter is de voorlente uitgebroken. Naast Aronskelk komen de Speenkruidblaadjes massaal boven de grond. Benieuwd wanneer de eerste bloei wordt waargenomen, landelijk en bij ons. Probleempje: op Natuurkalender.nl heeft men blijkbaar geen behoefte aan de eerste Speenkruidbloei, de soort wordt niet genoemd. Ik ben dus maar even in het Sneuper-archief gedoken: op 8/1/18 had ik de eerste Speenkruid bloeien in de slootkant. Lekker op het zuiden scheelt een paar dagen. We zijn in verwachting en wachten dus maar af.

Ganzen: Vanochtend eerst weinig mist, toen wat meer zodat ik moest besluiten thuis te blijven. Om plm. 9 uur weer wat minder en het zonnetje kwam er, wel moeizaam, doorheen. Op pad. Naar m'n achtertuin. 'k Had ze de hele ochtend al gehoord. Helaas, de mist nam weer toe. Naar Waverveen om te kijken of het daar ook mistte. Ja, dus.Weer naar huis. Bijna thuis trok het op. Wel 2000 Kollen zaten bij de Oosterlandweg. Aan de slag. Plots, alle koppies omhoog. Horen ze een helicopter? Nee ze zagen een boer die ze kwam verjagen. Ze vlogen alle kanten op.
Aan het begin van de middag nieuwe poging in polder Derde Bedijking. Veel minder ganzen, soms vlakbij en soms verder weg. Geen halsringen. Er zijn toch beduidend minder halsringen, misschien wordt er minder geringd? Ik verwacht met dit weer de eerste Kieviten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten