donderdag 16 augustus 2018

Doortrek Lepelaars


Overal uit het land komen momenteel waarnemingen van Lepelaars (zie kopfoto). Het broedseizoen is voorbij en ze zijn aan het opvetten, voordat ze beginnen aan de grote reis naar West-Afrika ( Banc d'Arguin voor de kust van Mauretanië is een belangrijke overwinteringsplaats). Dat opvetten gebeurt vooral in het Waddengebied en de Zeeuwse Delta.  Waarnemingen van 100 vogels per keer zijn geen uitzondering. Zo zag ik een dergelijke waarneming bij de Eemhaven, in de Biesbosch, bij Everdingen langs de Lek en in de Delta. Hier zullen ongetwijfeld Lepelaars uit noordelijke landen bijzitten, maar Nederland wordt een steeds belangrijker broedgebied.
Verder overal in het land waarnemingen van kleine groepjes ( Waverhoek, De Groene Jonker) of solitaire vogels. Ze doen rustig aan, op doortrek naar het zuiden.
De Lepelaar is één van de weinige broedvogels die in aantal vooruit gaan:  in 1968 hadden we een dieptepunt van maar 160 broedparen, nu zit het aantal tussen de 3.000 en de 3.500. Die doen het goed. In de Kloosterkolk van de Botshol zit elk jaar een kleine kolonie van rond de 30 paar. De Waverhoek is hun foerageergebied.
Altijd even kijken met de kijker of telescoop of ze ook gekleurde pootringen hebben. Verschillende landen hebben verschillende kleurencombinaties. ( Zie foto hierboven) Kijk maar eens op de Lepelaar-website. Aflezingen van kleurringen bij lepelaars kun je doorgeven aan petra@nioz.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten