dinsdag 13 februari 2018

Slimme Eksters en 5 halsringen.


Het was me al een paar keer opgevallen dat sommige pientere Eksters gebruik maken van het "onthoofden" van grote bomen, in dit geval Platanen langs de Aalscholver, om op het stompe uiteinde van de stam een nest te bouwen. Een stevige ondergrond. Bij een nest tussen de takken valt in eerste instantie een groot deel van de aangesleepte takjes op de grond.  Net zo lang tot er een paar blijven hangen en ze een ondergrond hebben.
Ik fotografeerde dit nest en het bleek een nest in aanbouw want plotseling kwam een Ekster van het nest en vloog weg op zoek naar de volgende tak. Dit nest is voor ongeveer een derde klaar, er komen nog stevige wanden op en een dak, kenmerkend voor een Eksternest. Ondanks de kou wordt er aan het nest gebouwd.
Tijdens een  klein Rondje Ronde Venen toch weer gelet op de groepen Kolganzen. De Grote Zilverreigers zaten verspreid door de polder, wakken in het ijs zijn er niet meer. Ook de Smienten op de Grote Wije waren weer terug op hun oude stek in en langs de sloten, de Grote Wije was leeg op wat Wilde Eenden, een enkele Krakeend , wat paren Kuifeenden en drie Brilduikers na. Geen Smient meer te zien.
Morgen het verslag van de 5 halsringen die ik heb afgelezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten