woensdag 14 februari 2018

Klein Rondje Ronde Venen.


Veertien dagen geleden had ik me heilig voorgenomen minder tijd aan de ganzen te besteden, echter, ik ging sneller overstag dan ik had verwacht. Vorige week al enkele halsringen, gisterochtend 5 aflezingen, ik herhaal 5 ! Dat is me in geen jaren gebeurd. En ik heb nergens lang gestaan. Dat ging wel goed: twee of drie keer scannen met de telescoop over de groep, geen waarneembare halsring,  doorrijden. Bij de meeste groepjes kreeg ik al vrij snel een halsring te pakken. Dat begon al in m'n achtertuin Molenland. Hoort ook bij mijn achtertuin. Vanaf Molenland heb je met de zon in de rug een prachtig uitzicht op de Kolganzen, hoewel die behoorlijk ver weg zaten bij de dwarstocht. Met de sterkste vergroting van het objectief , 60x, zag ik 1TLzwart. Een 1 is altijd moeilijk, het kan ook een I ( hoofdletter I) zijn. Maar ik vraag me af of die wel gebruikt wordt. 1TL is op 8 mei 2015 geringd bij de plaats Kologriv, oblast Kostroma, noord-oost van Moskou. Hij is dan op doortrek naar Noord Rusland/Siberie. In 2016 en 2017 werd hij ook in Kologriv in mei waargenomen. Een trouwe vogel dus. In Nederland is hij alleen maar in onze omgeving waargenomen, o.a. door Marianne W. , Kees J., en mij.
Ik ben toen naar Waverveen gegaan. Langs de Poelweg zitten dit jaar weinig ganzen. Oorzaak? Verderop langs de Hoofdweg 3 halsringen : 4JHzwart, VRHzwart, DP5zwart. 

4JH, geringd op 21-12-2009 in Eemnes. Is tientallen keren afgelezen in Hardinxveld-Giessendam door ene Henk de Groot. Vorige week nog bij Sliedrecht. Ook die kant op. Ook weer een trouwe vogel. VRH staat bij ons op de polderlijst, zeer trouw aan onze omgeving. Zie ook logje 8 febr..
DP5 geringd op 23-12-2012 in Maren-Kessel. Komt meestal langs de Rijn ons land binnen en wordt dan ook langs onze rivieren afgelezen.
Over de Botsholse Dijk weer naar de bewoonde wereld. Op de Grote Wije drie Brilduikers, van de minstens 40 Grote Zilverreigers waren er maar  paar over. Ze zaten nu weer verspreid.
Voorbij de oude dijkdoorbraak in de Botsholse Dijk zag ik zowaar weer eens ganzen zitten, dat is lang geleden. De auto gekeerd en ik kreeg een lichtgroene halsring in de telescoop. U04lime ( zie foto) Je ziet de nul en de vier. Niet geheel scherp, ik had de camera niet op statief. Deze gans is op het eiland Kolguev , ten westen van Nova Zembla geringd op 7-8-2016. Op dit eiland worden bijna jaarlijks broedende ganzen geringd door expedities uit Nederland met Duitsland en Rusland. In april 2016 is de gans drie keer waargenomen in Estland op weg naar Kolguev. Verder een aantal malen in ons land. Heen en terug Kolguev plm. 6600 km.
Weer een heerlijk ochtendje vogelen, aanbevolen.

1 opmerking:

  1. Now we're talking! Leuk, voral die Rusjes erbij. Ik blijf toch ook ganzen kijken hoor, je bent verslaafd of niet....

    BeantwoordenVerwijderen