zaterdag 12 december 2015

Groenlingen in de tuin

Ik hoorde ze eerder dan dat ik ze zag,  Groenlingen. Na wat zoeken zaten ze achter in de tuin, een paartje. Wij hebben geen Rozenbottels, zodat ze maar korte tijd te zien waren. Te kort om snel de camera te pakken. Ze hebben de zonnepitten op de grond nog niet ontdekt. Op deze foto van Cees Willemsen staat een mannetje. Het vrouwtje is wat minder groen gekleurd. Vooral als ze vliegen zie je hoe groen ze zijn.
Deze oorspronkelijke bosvogel is een cultuurvolger, de soort is ook in de bebouwing een bekende verschijning, als er maar genoeg struiken en kleine bomen staan. Ringmussen en Putters zijn wat algemener.
De grote snavel dient om de zaden uit een Rozenbottel te kraken, dit doen ze "binnensmonds". Door het zaad in de snavel te trillen breekt de zaadhuid open en kan de vrucht doorgeslikt worden.
De Groenling is een jaarvogel,d.w.z. is het gehele jaar aanwezig. Als broedvogel, maar ook als wintergast. Onze populatie wordt in de winter aangevuld met vogels uit noordelijke streken, zodat ze wat talrijker lijken.

Goed weekeinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten