dinsdag 16 juni 2015

Kolonies Zwarte Sterns 2


Hoeveel jongen zie je?
Dit gebeurt er als je de kolonie binnengaat om de jongen te tellen. Door de alarmroepen van de oudervogels kruipen ze weg onder het gebladerte, in een kale sloot zwemmen ze de begroeide walkanten in en verbergen zich. Met veel geluk zie je ze, maar beter is om op een afstand met de telescoop te staan en dan te wachten tot ze gevoerd worden. Dan blijft het rustig  in de kolonie. Vorige week bij een poging te tellen kreeg ik bovenstaande taferelen. Vandaag niet. Na en half uurtje op afstand staan kijken  had de ene kant met 14 vlotjes , waarvan 9 bewoond, 14 juvenielen. De andere kant met drie bewoonde vlotjes was voor een deel verborgen achter plantengroei en derhalve slecht te tellen. Maar gezien het gedrag van de vogels hadden alle drie jongen. In totaal heeft de kolonie waarschijnlijk 18 jongen. Er broedt nog een paartje.
Sinds jaren voor het eerst weer in de Putakker, de kolonie die een aantal jaren terug 30 jongen kwijt raakte door predatie. Er liggen  nu 5 vlotjes, vier zijn er bewoond, met 4 jongen en een broedende vogel op het vlotje met één ei. Zou het wel bevrucht zijn?
Op de foto zit er een jong op het vlotje, waarschijnlijk pas geboren, een jong zit links van het vlotje onder een Plompeblad,  verder twee eieren. Dat was dus een legsel van vier, komt niet vaak voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten