dinsdag 30 juni 2015

Vliegvlugge Zwarte Sterns


Gisterochtend eindeliijk gelegenheid om even een blik te werpen in de kolonies Zwarte Sterns in Demmerik. In kolonie Bij de Sluis zaten er vorige telling, van twee weken terug, minstens 14 jongen. Nu geen enkele meer, alles uitgevlogen ?, vraag je je dan af. Hier en daar in de buurt werd wel een jong gevoerd, maar je weet niet uit welke kolonie dat jong komt. Toevallig maakte ik even een praatje met de boerin en hoorde van haar dat haar man op een bruggetje 14 jongen had geteld. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de jongen uit de kolonie Bij de Sluis. Er alarmeerden twee paar volwassen vogels, er was nog een vlotje met twee eieren. Een laat legsel, misschien een tweede.
In de Putakker, hier zijn de sterns wat later begonnen met broeden, zaten minstens 4 jongen, waarvan twee vliegvlug. Op de foto een vliegvlug jong. Gelukkig heeft deze kolonie zich hersteld.
Er kwamen voortdurend sterns over die diep uit de polder kwamen en rechtstreeks naar een weiland met koeien vlogen. Hier tussen de koeien gingen ze op jacht naar insecten, die opgejaagd worden door de grazende koeien. Vooral Langpootmuggen, die als emelt in de grond leefden, zijn bij de vogels favoriet en niet de Strontvliegen, die op de koeienvlaaien zitten die op een eerder begraasd weiland liggen. Zie foto


Geen opmerkingen:

Een reactie posten