woensdag 29 oktober 2014

Wilde Eend

Zijn het geen plaatjes, de mannetjes Wilde Eend ? Ik vind het de mooiste eend. Jammer voor de Krooneend, de Tafeleend, de Smient. etc. Als je er op let, en dat gebeurt te weinig, is het de mooiste. Prachtige groene kop, smalle witte ring en dan de bruine borst . De rest is behoorlijk grijs in variaties met op de stuit een paar zwarte, gekrulde veertjes. Op de vleugel een blauwe spiegel ( vierkant) vooral zichtbaar tijdens het vliegen. Verder een gele snavel, het vrouwtje heeft een zeemkleurige snavel. En dat blijft ook zo als ze ruien. Dan lijkt het eclipskleed van het mannetje op dat van een vrouwtje. Aan het begin van de herfst heeft het mannetje weer het prachtkleed. Dat heeft 'ie nodig want er moet gepaard worden. De meeste Wilde Eenden zijn nu al weer gepaard. Vaak zijn er wat vrijgezellen bij die het de vrouwtjes knap lastig kunnen maken.


Wilde Eenden komen over de hele wereld voor, hier een Nieuw Zeelandse, een foto van onze jongste zoon Ooit rond de vorige eeuwwisseling ingevoerd en nu daar ook de meest voorkomende. De kleuren zijn wat fletser. Ook de vrouwtjes zijn daar bruin geveerd, ook daar broeden ze meestal op de grond.
Soepeenden zijn de eenden, zo genoemd in vogelaarskringen, die niet meer de originele kleuren hebben maar vaak een beetje wit tot helemaal wit zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten