maandag 20 oktober 2014

Hazelbomen, Hazelaars, Boomhazelaars ??

De Hazelaar is een redelijk grote familie met nogal wat soorten. Ook zijn er cultivars, gekweekte soorten. Er zijn bomen en struiken. De hazelnoten die we eten zijn meestal afkomstig van een Hazelaarstruik. In een gemeenteplantsoen achter ons huis staat een Hazelaarboom ( Boomhazelaar?)
Deze is momenteel al behoorlijk kaal, maar overal hangen nog  vruchtdozen.Verschil met de Hazelaarstruik is de vorm ervan. Die van de boom dragen veel meer noten als die van de struiken en bestaan uit vele vertakte blaadjes.


De noten zijn bijna niet stuk te krijgen en het binnenste is nauwelijks eetbaar. Muizen  en Spechten zijn er gek op en hebben geen moeite ze open te krijgen. Muizen knagen een gat in de harde schil en Spechten nemen de noten  mee de boom in , zoeken een vork om ze vast te klemmen en gaan hakken.Onder een dergelijke boom met zo'n smidse liggen allemaal noten met gaten. Op onderstaande foto is de bovenste noot door een Grote Bonte Specht gekraakt, daaronder twee noten die behandeld zijn door muizen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten