vrijdag 24 oktober 2014

Sporendoosjes

Zoals bij zoveel mensen in de vensterbank hebben ook wij twee  potten met planten erin. Wij doen mee. Geen ijle Orchideeën, geen Sansevieria 's, geen Aronskelken, ieder z'n smaak, maar gewone Gewone Eikvarens ( Polypodium vulgare), met woeste bossen bladen die de inkijk moeten belemmeren.  Omgekeerd wordt ons uitzicht er ook slechter door en moeten we gaan staan  om te kijken of de postbode al in aantocht is.

Onlangs ontdekte ik in beide planten een blad met aan de onderkant bruine vlekjes: sporendoosjes. Toen er langzamerhand een wat lichtbruine waas onder de potten op de witte vensterbank ontstond  greep ik in. Allemaal sporen, met het blote oog niet te onderscheiden. Bladen, en niet bladeren zoals bij de hogere planten, met de doosjes haalde ik eruit. Het grappige was dat elke plant maar één blad met doosjes had. Net als een plant met één bloem.
Uit een spore komt een zgn. voorkiem, hierop ontstaan mannelijke  ( antheridia) en vrouwelijke ( archegonia) voortplantingsorganen.  De zaadcellen zwemmen bij vochtige omstandigheden naar de eicellen , er vindt bevruchting plaats en er ontstaat op de voorkiem een varentje, dat later met zijn wortels in de grond gaat staan. Zo is de cirkel weer gesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten