zaterdag 15 januari 2022

Een Mokummer


 Een rasechte Amsterdammer, deze Nijlgans. Samen met de ongeringde partner gefotografeerd in het Vondelpark door mijn jongste zoon die er met het gezin aan het wandelen was. De Nijlganzen die je tegenkomt in Amsterdam zijn bijna allemaal in Amsterdam geboren, of in Artis of in het Vondelpark. Waarschijnlijk zijn er nog wel meer parken met Nijlganzen.

Deze gans met code Y5BF ( links is Yellow met een 5, rechts is Blue met een F) is op 24-3-2020 geringd als eenjarige ook in het Vondelpark, bijna alle aflezingen zijn in dat park gedaan. Ze zijn erg honkvast dus. Ook een paar keer waargenomen bij het Olympisch Stadion en langs de Amstel.Toch steeds weer terug naar het Vondelpark. Daar worden ze blijkbaar ook gevoerd door wandelaars, zodat de beesten erg brutaal worden.

Je ziet ze in de polder eigenlijk nooit tussen andere soorten ganzen zitten, ze vormen hun eigen groepjes. Staan bekend om het agressieve karakter.

Zelf heb ik een paar jaar geleden van een Muskusrattenvanger een paar ringen van een dode Nijlgans gekregen die ergens in de Botshol lag. Deze gans was geboren in Artis. Zie foto beneden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten