woensdag 19 januari 2022

Boomkruiper

Een onopvallend klein bruin vogeltje op plaatsen waar bomen zijn. Vooral bomen met een ruwe schors, op Beuken met een gladde schors zul je de Boomkruiper veel minder tegenkomen. 
 Het lijkt een kleine specht met de staartveren als steunpunt om omhoog te klimmen. Met schokjes gaat de Boomkruiper omhoog, alleen maar omhoog. De Boomklever gaat alle kanten op , zowel omhoog als naar beneden. Hij is op zoek naar insecten in de spleten van de schors, onvermoeibaar gaat hij altijd maar door.

Broedvogel van bijna alle Atlasblokken   in Nederland, toch is het een vrij onbekende soort. Hij heeft een geweldige schutkleur en verbergt zich , bij menselijke aanwezigheid aan de achterkant van de stam zodat hij “onzichtbaar”  voor waarnemers wordt. Het aantal broedparen in Nederland wordt geschat op 120.000 - 160.000. Het is een standvogel dus vandaar deze foto die in januari genomen is. 
Enkele jaren terug werd onze bloeiende Magnolia de hele dag bezocht door een paartje dat bezig was met de nestbouw , ik dacht bij Cees W. Ze plukten kleine bruine kelkblaadjes uit de bloemen en vlogen een paar huizen verder.
Ze hebben een simpele roep, die je direct herkend. Zoek maar eens op de website van Vogelbescherming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten