dinsdag 23 januari 2024

De Roek


 Als je het niet in de gaten hebt denk je dat er een Zwarte Kraai bezig is, bij goed kijken heeft deze kraaiachtige een grijze snavelbasis. Hier ontbreken de dekveertjes, ook daardoor zijn de neusgaten zichtbaar. Bij een Zwarte Kraai zijn de neusgaten bevederd. Bij Roeken dus niet, een van de meerdere verschillen met de Zwarte Kraai.

In de Ronde Venen kom ik Roeken alleen tegen in polder Demmerik en Oucoop. Dat komt door de kolonies in de buurt langs de A2 en verder langs de Vecht. Roeken broeden  samen in een kolonie, die kan soms uit honderden nesten bestaan, maar daarvoor moet je naar het Oosten van het land. Daar zijn de meeste en de grootste kolonies, ruim 80 procent van alle Roeken in ons land broedt daar. In de broedtijd kunnen ze een enorme herrie veroorzaken en de nodige uitwerpselen produceren. 
Bekende kolonie een groot aantal jaren terug was de afslag naar Vinkeveen van de A2. Toen het verkeersplein werd aangelegd verhuisden de Roeken naar Abcoude. Bij mijn weten zijn daar de bomen ook wel eens omgezaagd door Rijkswaterstaat, maar of ze nu nog op dezelfde plaats nestelen weet ik niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten