dinsdag 15 maart 2022

Zeearend opnieuw.


 Opnieuw een Zeearend ( of is het de, om aan te geven dat het hoogstwaarschijnlijk dezelfde als vrijdag j.l.  is.) Ik was vanochtend weer in mijn weidevogelgebied in Polder Demmerik om te kijken of er al wat activiteit bij de Kieviten was, (hoogstens twee baltsende mannetjes), en om de camera-val die in het water van het plasdras stond op te halen. Ik stond minstens een half uur vanuit m'n mobiele schuilhut de situatie  te aanschouwen en te beoordelen, toen in de verte, richting N201,  de lucht  gevuld werd met vogels. Alles wat vliegen kon , vloog. Paniek alom. Nee dit was weer geen helicopter, dan vliegen de ganzen tocht rustiger, dit was alles door elkaar en alle kanten op. Ik ben uitgestapt maar met de kijker kon ik in eerste instantie niks van gevaar ontdekken. De rietkragen zaten me in de weg. Alles werd weer rustig die kant op, toen begon het weer, dichterbij en zie daar:.... neerdalend De Vliegende Deur, de Zeearend, nu wat dichterbij als vrijdag. Hij streek neer, ik snel de camera met telelens gepakt maar ik had geen steun dus de meeste foto's onscherp. Er zaten een paar bij, bleek later thuis, die ik kon gebruiken. Zie boven en de kopfoto. Aan het kleed te zien dezelfde  vogel. 

Hij vloog weg richting zuid, net als vrijdag, richting Gagel. Een Buizerd viel hem aan, maar de arend gaf geen sjoege. Even later kwamen duizenden, 3 a 4.000, Kolganzen daar vandaan en gingen in Demmerik zitten.

Je gaat je nu toch afvragen wat er aan de hand is. Ik kreeg, zoals ik al schreef, een reactie van een knotter in de Botshol over ook een waargenomen Zeearend. Ik zal mijn collega-vogelaars die daar bekend zijn eens aanspreken of zij er meer van weten. Stel je voor een Zeearend in de Botshol. Wat omgeving betreft lijkt het wat op de Biesbos.
Volgens Staatsbosbeheer zijn er in 2021 in ons land  17 jonge Zeearenden in 17 nesten geboren. Er waren een paar broedgevallen meer, maar die mislukten.


2 opmerkingen: