vrijdag 3 september 2021

Tapuit


 Tapuiten op doortrek. Momenteel zie ik ze elke dag. Ze zitten graag op weiland met kort gras, dus weilanden die onlangs gemaaid zijn. Ze leven vooral van insecten die ze gemakkelijk kunnen vinden op achtergebleven plukken hooi. Tenminste het is me opgevallen dat ik ze vooral naar hooiplukken zie vliegen en om daar te foerageren. Blijkbaar zijn de insecten daar makkelijker te ontdekken. In de vlucht altijd en duidelijk herkenbaar aan de witte stuit. Ik heb geprobeerd een Tapuit in de vlucht te platen vanwege die witte stuit, maar tot op heden is dat mislukt.

De Tapuit staat op de Rode Lijst als bedreigd. Het aantal broedgevallen gaat achteruit en zou momenteel zo'n 600-700 paren omvatten. Vooral door de achteruitgang van de Konijnen in de duinen .
Door myxomatose, een Konijnenziekte, is de hoeveelheid Konijnen dramtisch terug gelopen. Een geliefde broedplaats in de duinen zijn de oude Konijnenholen. Vogelaars proberen daarom wel eens nestkasten in te graven. Verder broeden ze graag in zandverstuivingen in het binnenland.
Overwinteren doen ze in Afrika, een eind weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten