donderdag 6 december 2018

Mijn mooiste eend.


Mijn mooiste eend: de Wilde Eend ! Al maanden zwemmen de gepaarde mannetjes en vrouwtjes, altijd bij elkaar in de buurt, op sloot en plas; het vrouwtje heeft het bekende vrouwtjes-eenden verenpak (bruin gevlekt met strepen zodat ze niet opvalt bij het broeden op de grond). De meeste vrouwelijke eenden hebben deze camouflage. Alleen in het eclipskleed (overgang prachtkleed naar prachtkleed) lijkt het mannetje op het vrouwtje.
Ik vind het mannetje in het prachtkleed één van de mooiste eenden: een prachtige groene kop, een witte nekband, donkerbruine borst, grijze tinten op de romp, een groengele snavel ( itt vrouwtje met gevlekte oranje snavel) en een krul in de staart . In het eclipskleed heeft het mannetje ook deze krul. Het is de enige eendensoort die deze krul heeft. Vliegend is het blauwe vierkant ( de spiegel) op de vleugel te zien. Krakeenden hebben een witte spiegel, Wintertalingen een groene.
Aantal broedparen tussen de 200.000 en de 300.000 . Er schijnt al enkele jaren een tendens te zijn van achteruitgang. Er zijn veel bastaarden, soepeenden of boereneenden genoemd, echte Wilde Eenden hebben oranje poten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten