maandag 9 november 2015

Rondje Ronde Venen


't Werd weer eens tijd de Kolganzen  in de Ronde Venen te tellen. Rondje RV  dus. De laatste week zitten de Kollen niet meer in m'n  "achtertuin" aan de overkant van de Oosterlandweg,  maar trekken meer richting Molenland. Aan beide zijden. Vandaag aan de Noordkant. Hierover straks meer. Langs de Poelweg plm. 500, plus wat Grauwe. Aan de overkant van de Hoofdweg ruim 4000, waarvan er 2000 overbleven nadat een boer op een fiets al zwaaiend de andere helft had weggejaagd. Misschien gaat hij nog een keer maaien, het gras is lang genoeg. Kijk maar op de foto. Langs de Proostdijerdwarsweg een enkel plukje in de verte. In de Eerste Bedijking zat niks . Langs de Botsholse Dwarsweg ook niks, behalve direct achter de leegstaande school bij het kruispunt. Een groep van 1000. Als er nog leerlingen waren geweest,  dan had de meester een lesje kunnen geven over trekvogels . Ze zouden bovenstaande ganzen zo hebben gezien. Halsring 1CVzwart hadden ze met het blote oog kunnen aflezen.  Maar helaas, er zijn geen leerlingen meer. Eeuwig zonde.
Op de foto van de gehalsringde Kolgans zie je de 1 en heel vaag de bovenkanten van de C en de V. Is ook in Rusland ten Noordoosten van Moskou geringd. Net als 1TLzwart uit het logje van 27 oktober. Deze Kol is vooral in Duitsland geweest en een enkele keer in Friesland, nu voor het eerst wat zuidelijker. ( Voor de liefhebbers: sluitertijd 1/50, f 6,3, ISO 100 en brandpuntsafstand 465 mm. Op een pitzak in het raam van de auto, had geen geduld om vanaf het statief te nemen. Dat is te zien).
In de Ronde Hoep 2500, alleen de voorste ganzen kon ik aflezen, maar er waren geen halsringen af te lezen. In Demmerik ver weg richting Bosdijk ruim 3000 Kollen.
Langs de Gagelweg was het leeg, in de Bovenlanden kleine plukjes ( totaal 300). Langs Molenland zoals gezegd ruim 1500. Ook een klein groepje Brandganzen. Even later vlogen die keffend, als een hondje, over.
In totaal dus  bijna 13.000 Kolganzen. Het aantal neemt weer wat toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten