woensdag 18 november 2015

Onze Nationale Vogel : de Grutto


Van de in totaal 41.669  stemmen werden er bij de Verkiezingen van de Nationale Vogel plm. 10.000 stemmen uitgebracht op de Grutto ( Limosa limosa)!! Dit werd gisteravond bekend gemaakt tijdens een uitzending van het programma Vroege Vogels . Deze verkiezing werd in samenwerking met Vogelbeschermig Nederland georganiseerd. Tweede werd de Merel ( nationale vogel van Zweden) en derde de Huismus ( nog statenloos, bij mijn weten).
Veel landen hebben een Nationale Vogel: de Verenigde Staten van Amerika hebben de Amerikaanse Zeearend, de Nieuw Zeelanders de Kiwi, Israel heeft de Hop en bijvoorbeeld de Britten koesteren de Roodborst.
Het wrange aan deze verkiezing van de Grutto is dat de soort schrikbarend achteruit gaat in aantal, dit jaar weer minder broedgevallen met zo'n 4000 jongen. In 1960 was de Grutto nog een algemene broedvogel met plm. 120.000 broedparen, dit jaar waren het minder dan 30.000. De resultaten van onze weidevogelgroep IVN De Ronde Venen & Uithoorn komen met deze achteruitgang  overeen. In het voorjaar wil ik daar met een artikeltje in het IVNblad RondUit op terug komen.
Momenteel zijn de Grutto's in West Afrika of in Portugal.
( Foto genomen in polder Demmerik op 5 mei 2010. EXIF-gegevens: sluitersnelheid 1/500 sec.; F 7,1; br. 243; iso 160. Bewerkt en gecropt, geresized)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten