maandag 2 oktober 2023

Verzamelen voor de trek.


 Eindelijk weer eens ouderwets gevogeld met kijker en telescoop en telelens. De afgelopen maand zijn alledrie ingepakt gebleven. In het bos heb ik ze niet nodig, ik ben geen bosvogelmens. Je moet behoorlijk goed een biotoop kennen om er zeker vogels te vinden en  te herkennen.  

Heerlijk op de fiets, de telelens met camera in de fietstas. Een klein rondje door Noord-Oost Groene Hart.  Ook langs de Gagelweg. Daar zaten behoorlijk wat Grauwe Ganzen ( plm. 400) , helaas geen halsring te zien. In Friesland zijn al weer Grauwen uit het Noorden met halsringen waargenomen. Helemaal achterin, richting Geerkade, een groep grote witte vogels, iets minder wit als de Knobbels en een slag kleiner.  Kijker erop en het bleken Lepelaars te zijn, 26 in totaal. Allemaal slapend zodat ik geen lepelsnavel kan laten zien. Die vormen groepen om gezamenlijk af te vliegen naar het zuiden. Het uiteindelijk doel is meestal, sommigen blijven hangen in Portugal en Spanje, de bekende Banc d ´ Arguin,  een grote zandbank voor de kust van Mauretanie. Hier overwinteren miljoenen steltlopers. Ook Lepelaars. 

Lepelaars broeden veel in het Waddengebied, in het Groene Hart zijn de bekendste en kleine kolonies die in de Botshol, de Pot bij Noorden, de Nieuwkoopse Plassen, Gouda, Lekkerkerk en Oegstgeest.  Verder zitten ze aan de rand van de grote steden Rotterdam, Delft en Leiden. Tot volgend jaar.                                                                                              

Geen opmerkingen:

Een reactie posten