donderdag 31 augustus 2023

Winterklaar


 Schreef ik eergister over de opgerolde bladeren van de Beuk met daarin soms een kevertje of een spinnetje, ik vond ook een paar bladeren met Lieveheersbeestjes. Zij maken van de gelegenheid gebruik om zich voor te bereiden op de winter en zijn in de holte van het blad gekropen. Zo'n winterslaap kan een paar maanden duren. 

Alle holtes en spleten in bomen, strooisel op de grond, holtes in een huis of gebouw. zijn geschikte overwinterplaatsen. Lieveheersbeestjes krijgen soms plotseling de aandrift om massaal een plaats te zoeken. Wij stonden een keer in Groesbeek op een camping bij het bos met prachtig warm weer toen wolken LHbeestjes ons overvielen en een plekje zochten in en aan de caravan. Honderden. Hoe we ze weg gekregen hebben weet ik niet meer, het zal geen uiting van diervriendelijkheid geweest zijn.
Een ander voorbeeld uit mijn ervaringen : we hebben jaren een boot gehad met mast. Het zeil bleef het hele seizoen op de giek met een huik eroverheen. Elk jaar werd het zeil eraf gehaald en de mast gestreken. Als je dit strijken te laat deed kon je er donder opzeggen dat het zeil al vol zat met Lieveheersbeestjes. Die werden wakker geschud, vlogen voor een deel weg of vielen op het dek of in het water. Meestal haalden we op tijd het zeil binnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten