dinsdag 8 augustus 2023

Steenrode Heidelibel (mann.)


 De kop met de grote ogen, het borststuk met poten en een imposant vliegwerk en het begin een steenrood achterlijf van de Steenrode Heidelibel. Waar de benaming heide vandaan komt weet ik niet, misschien oorspronkelijk een bewoner van de heidevelden? In ieder geval regelmatig in mijn tuin. Een paar dagen terug was er een vrouwtje Bruinrode Heidelibel, nu een mannetje met de mooiere kleur. 
Waar het me vooral om te doen is, is de weerschijn van de zon in de ogen van deze heidelibel. Als je de foto wat vergroot zie de weerkaatsing van het zonlicht in de facetogen, een insektenoog bestaat uit duizenden oogjes, facetogen genoemd. Het is alsof je door een bos rietjes kijkt . Ook duizenden beelden die in de hersentjes van de libel worden verwerkt. Zonnebril nodig?

Vandaag meerdere Kleine Vossen op de Vlinderstruik, verder een paar Atalanta's en zowaar weer een Dagpauwoog. Ik zie nauwelijks Witjes. Soms een Groot Koolwitje maar lang niet elke dag. Niet best.

De snackbar onder de Lijsterbes in de Gele Kornoelje was ook weer open. 8 Grauwe Schildwantsen zaten op of in de nabijheid van de vogelpoepjes, Smullen.

                                                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten