maandag 26 november 2018

Eindelijk weer eens een halsring !


Vanochtend weer eens de Kollen achterna. Dit winterseizoen nog maar twee halsringen gescoord, wat een armoe. Maar, als je halsringen wil aflezen moeten er wel ganzen zijn. Ik heb de indruk dat het aantal nu wat toeneemt, maar het was, net als  de laatste jaren, tot nu toe niet best. Uit andere ganzengebieden  dezelfde geluiden. Waarschijnlijk zijn vooral de Kolganzen blijven hangen in Duitsland. Daar waren grotere aantallen.
Het trekt hier wat aan dus, echter met het trieste weer van vanochtend erbij was het geen plezierig uitje. Ik vond eindelijk een grotere groep aan het eind van de Proostdijerdwarsweg bij het begin van de Tienboerenweg. Ik schat zo'n 1000 Kollen en 400 Grauwe. Op de smalle Veldweg  kun je moeilijk parkeren, er is maar één wegverbreding. Van hier uit een goed zicht op de ganzen. Maar de nevel legde toch wel een grauwsluier over het veld en ook de ganzen. Zie foto.
Na een kwartiertje zoeken met de telescoop eindelijk weer eens een halsring. Aflezen ging gemakkelijk: A1Gzwart. Pas geringd als ik let op de code. Klopte helemaal.
Thuis het beestje ingevoerd in het programma dat daarvoor is gemaakt. A1G is als volwassen vrouwtje geringd op 1/11/2017 in Scharsterland bij Heerenveen. Op 5 maart 2018 in Zevenhoven afgelezen. Een dikke maand later was ze alweer in Estland, op 25 april 2018 afgelezen in de Andrupolder, die hebben ze daar ook blijkbaar.  Na het broedseizoen, ze was gepaard, op 24 oktober op de terugweg in Zützen, Brandenburg, Duitsland. En nu, 26 november,  hier. Ze staat op de foto. Vergroot de foto maar eens . Ze graast met de kop naar rechts , in het midden van het tweede weiland. Ze heeft een wit vlekje op de hals, dat is de halsring.
In de verte is het geboomte van Botshol langs de Botsholse Dijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten