dinsdag 18 augustus 2015

2e bloei

Onze Magnolia bloeit voor de tweede keer. Al enkele weken. Maar dat doet 'ie elk jaar. Vreemd gezicht  zo de bloemen tussen de bladeren bij een Magnolia. De bloei is minder uitbundig als in het voorjaar. De bloemen zijn gemiddeld ook wat kleiner. De bladeren vragen nu ook om bouwstoffen, er blijft minder over voor de bloemen.
Uiteraard ben ik nieuwsgierig naar de oorzaak van deze 2e bloei. Er zijn veel meer plantensoorten die voor de tweede keer bloeien. Op allerlei fora worden vele oorzaken vermoed: warme zomer, koude zomer, regenperiode na veel zon, rijke grond, snoeien na de eerste bloei, etc.. Allemaal zullen ze wel een kern van waarheid hebben. Ik denk dat de fotoperiodiciteit er mee te maken heeft. Gewoon gezegd de daglengte. Planten kunnen de daglengte waarnemen en als er een bepaald aantal uren licht is geweest gaan ze bloeien. In het voorjaar zijn er dagen met hetzelfde aantal lichturen als in de nazomer. Dus een tweede bloei.
Er is verschrikkelijk veel onderzoek naar fotoperiodiciteit gedaan met allerlei bevindingen.Wat ik net schreef is dus een enorme versimpeling van het verschijnsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten