zaterdag 25 september 2021

Giftige Adder


Mijn jongste zoon maakt regelmatig op een sportieve fiets de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe onveilig. Regelmatig krijg ik dan een foto van een prachtig heideveld of een bospad toegemaild, hij weet dat ik dat zeer op prijs stel. Overigens is een ondergaande zon boven Nes a/d Amstel ook schitterend. Fotograferen is vaak een kwestie van standpunt. 

Nu kreeg ik een foto te zien van 1 van de 3 slangensoorten die we hebben in ons land. Die drie zijn  de Gladde Slang, de Ringslang en de Adder. Op de foto , ergens in de buurt van Epe genomen, ligt een Adder. Te herkennen aan de zigzagstreep op de rug. Ik vermoed dat íe lag op te warmen op een zandpad. Zoonlief wist niet dat de Adder giftig is en een beet erg pijnlijk kan zijn. Niet direct dodelijk maar mensen die gebeten zijn krijgen vaak een dikke arm of een dik been als ze daar gebeten zijn.  Ik heb een keer oud l.l. Edo, woonachtig in Drenthe en daar Adderspecialist is, zien rondlopen met een arm in een mutella minstens 2x zo dik als normaal.Hij had z'n handschoen uitgeleend.

Adders komen hier niet voor, Ringslangen wel. Die bijten alleen maar. Gewoon met rust laten. Ook in Oost Amsterdam schijnen ze veel voor te komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten