donderdag 14 mei 2020

Ouderwets 2

Desgevraagd antwoordde Gijs op mijn vragen over het rijkelijk bebloemde kampje achteraan 6 ( zie logje gister) dat het, net zoals 2 en 3 achteraan ( waarbij 2 plasdras is) onderdeel vormt van de Ecologische Hoofdstructuur, de EHS. Tegenwoordig, zo heb ik begrepen, wordt het NatuurNetwerk Nederland genoemd. Was het niet de tot een politiek hoger ambt geroepen ponnyfokker uit Drenthe, dhr. Bleeker, die het mes zette in het hele EHSplan ? Was te duur en kostte te veel kostbare grond. Gelukkig is een groot deel van het oorspronkelijke plan behouden gebleven en gewoon tot ontwikkeling gebracht. In onze omgeving dus de verbinding Nieuwkoop-Vinkeveen.
Doel was en is dat een Ringslang uit de Nieuwkoopse Plassen onbelemmerd via de Bovenlanden in de Vinkeveense Plassen kan komen. Oorspronkelijk waren zelfs de Loosdrechtse Plassen  het doel. Stom natuurlijk, men was het Amsterdam-Rijnkanaal , de A2 en de spoorweg vergeten. Ga die maar eens passeren.
Het vormt een geweldige verbinding met zelfs een apart aangelegd viaduct in de Enschede-weg, o.a. voor de Visotter. Er zijn in/bij deze passage reeds sporen van een Visotter gevonden. Sinds die tijd kijk ik naar elke rimpeling in de sloten en weteringen in Demmerik. Je zal toch zo maar een kopje van een Visotter boven zien komen !? Meestal zijn het paaiende Karpers en Brasems.
Gijs mag geen mest gebruiken op genoemde percelen.
Een paar jaar terug, bij de aanvang van het project, zijn van de genoemde percelen de walkanten afgeschoven. Een geweldige foerageerplaats voor jonge weidevogels. ( zie foto)


                                                  Twee foeragerende jonge Kieviten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten