dinsdag 18 september 2018

Rare boomstam


Wat is hier gebeurd? Plantenanatomie was een favoriet vak, en is dat nog steeds. Zodra ik iets bijzonders zie in de opbouw van een plant ( een boom is ook een plant) probeer ik dat te verklaren.
Hier is een op een zijtak, verderop bijtak genoemd,  lijkend stuk stam begonnen bij de stam en verder gegroeid naar boven toe en is weer opgenomen in de hoofdstam. Achter de zijtak zit een heel gat, waar je je hele arm doorheen kunt steken.

Ik denk dat het volgende gebeurd is: je ziet wel vaker bij bomen dat na een zijtakverwijdering, door snoeien bijvoorbeeld,  het cambium doorgaat met groeien en en krul vormt rond de wond. Soms is het hout  op die plek van de  stam van slechte kwaliteit zodat dat gaat rotten. Dat is denk ik hier gebeurd.Op twee plekken, links en rechts,  zijn zijtakken verdwenen Het hout van de stam op deze wonden is weggerot, het cambium ( deelweefsel) is door gegaan met cellen vormen zodat de cirkel rond de bijtak zich weer sloot  en verder naar boven was er geen verwonding van de verwijdering meer en was de situatie weer normaal. Het weggerotte hout veroorzaakte het gat achter de zgn. bijtak. Geen aparte zijtak dus maar een doorgerot stuk stam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten