dinsdag 25 oktober 2016

Een riedeltje in de herfst


Een van de weinige vogels die in de herfst- en winterochtend zich laat horen is de Roodborst. Misschien wel de enige soort. Vaak zelfs in het donker hoor je het weemoedige, melancholieke deuntje, waarbij de hele toonladder wordt gebruikt. Het hoort bij het verkleurde blad van de herfst. Met dit riedeltje geeft de Roodborst z'n territorium aan. Zowel mannetje als vrouwtje waarschuwen daarmee hun soortgenoten dat het zijn of haar tuin  is. Soms draait het uit op een gevecht met de eigenaar als overwinnaar.
Een deel van onze zomerpopulatie vertrekt naar het zuiden, Het andere deel blijft en overwintert hier. Deze groep wordt aangevuld met vogels uit het noorden. Een verschil is niet te zien. Het geluid is hetzelfde.
Bij het voeren maken ze gebruik van een rustig ogenblikje, snel wat voer opzoeken voordat brutalere vogels de voerplek bezoeken. Een Roodborst trekt zich bescheiden terug. Op de foto een zingende Roodborst vanochtend in onze kalende Lijsterbes, De foto is met tegenlicht genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten