maandag 31 oktober 2016

De muts van de kardinaal


Nog in volle bloei, deze Kardinaalsmuts. Langs de Oosterlandweg. Alhoewel de meeste bloempjes de oranje-gekleurde zaden al verloren hebben.
De soort is vooral bekend door de vorm van de vruchten, hij zou lijken op de muts van een kardinaal. Verder hebben de bladeren in de herfst prachtige kleuren en is het hout in timmermanskringen en muziekinstrumentenbouwers zeer geliefd.
Vroeger werd uit de zaden een middel tegen hoofdluis gewonnen. Vogels eten graag de zaden. Op 12 november 2014 had ik ook een logje over de Kardinaalsmuts.

KOLGANS 7KN.
Zaterdag in een verloren uurtje even snel naar m'n "achtertuin" aan de andere kant van de Oosterlandweg, waar ruim 2000 Kollen zaten te foerageren. 'k Had ze prachtig zitten met de zon in de rug, maar helaas, de boer die hier maait, zag z'n laatste snee van het jaar rap verdwijnen en vloog met z'n auto het weiland in. Weg ganzen. Ik vond ze ook niet terug in de omgeving. Een enkeling kwam terug en daar zat Kolgans 7KN tussen. Op 30-11-2013  als jong mannetje geringd in Hongarije in het Kiskun Nationaal Park. 'k Heb nog nooit een gans gehad die in Hongarije geringd is. Overigens gebeurt dat ringen door Nederlandse ringers die de mensen daar opleiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten