zaterdag 8 oktober 2016

Azolla (2)

In mijn vorige logje vroeg ik me af waar de Grote Kroosvaren (Azolla) gebleven is. Dit jaar een klein rood gekleurd stukje langs de Oosterlandweg. Vroeger waren veel sloten in onze polders omstreeks deze tijd rood gekleurd.
Coby Visser, secretaresse van de ANV  "De Utrechtse Venen" reageerde met voor mij waardevolle informatie: Azolla houdt van voedselrijk water, echter de waterschappen hebben het water graag voedselarm, hierdoor minder waterplanten. Ze moeten ook voldoen aan de Kader Richtlijn Waterdoelen, die vanuit de EU in Brussel bedacht zijn om de waterkwaliteit te verbeteren. O.a door het water voedselarm te maken. Dus minder waterplanten, o.a. minder Kroos en minder Azolla. Minder waterplanten kunnen we dus niet  helemaal op het conto schrijven  van de Amerikaanse Rivierkreeften. Waterschappen werken met defosfateringsinstallaties, sluiten inlaten voor gebiedsvreemd water af,  sluiten buitengebieden op riolering aan,  laten baggeren, enz. enz. Kortom er ontstaan sloten met helder water , je kan de bodem zien,  helaas met steeds minder  planten. Een kleine ramp.
Coby, bedankt.

GANZEN

Gister polder Groot Mijdrecht bezocht om te kijken waar en hoeveel Kolganzen er al zaten: 0,0, NUL KOMMA NUL. Geen gans te zien. Ook geen Grauwe. Waar zitten ze dan wel?


Goed weekend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten